Tomek
Protoplazma
Dołączył: 27 Cze 2006
Posty: 239
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sucha wiocha
|
Wysłany: Pią 15:42, 28 Lis 2008 Temat postu: co za k... głupoty! |
|
|
patrzcie jacy ludzie sa głupi i nie znają się na rzeczy (znalezione na gazeta.pl):
Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie (niby tak.. ale:)
Nieprawda, że dobre alkohole muszą być strasznie drogie. Oto dowód: 10 win wybranych specjalnie dla Czytelników przez redakcję "Logo" - najdroższe . Nkosztuje niecałe 35 złotychnie musicie po nie chodzić do wyspecjalizowanych sklepów, bo są do kupienia w Realu, Tesco, Carrefourze i innych supermarketach. Albo po prostu w zwykłych osiedlowych delikatesach.
Wiadomo - specjalna okazja wymaga specjalnego wina. Słodkiego sauternes, sześcioputtonowego tokaju, szlachetnego burgunda. Wiadomo - takie wina muszą być drogie. Ale w końcu ile mamy w życiu specjalnych okazji?
Na co dzień, na przykład do obiadu, albo na spotkanie z przyjaciółmi, albo na wieczór przed telewizorem najchętniej kupujemy takie wina, które mają korzystny stosunek jakości do ceny. Innymi słowy - są niespecjalnie drogie, a fajne.
Po długich dyskusjach w redakcji wybraliśmy dziesięć naszych ulubionych win. Spróbujcie, co wam szkodzi, my w każdym razie polecamy. Jeśli nawet nie będzie wam smakowało, ryzyko jest niewielkie - stracicie maksymalnie 30-35 złotych.
PS Są tacy, którzy uważają, że wstyd kupować wino w supermarkecie. Proszę bardzo, każde z naszych win można też znaleźć w eleganckim sklepie z alkoholem i cygarami. Cena za butelkę będzie tam co prawda parę złotych wyższa, ale czego się nie robi dla właściwego wizerunku
Nieprawda, że...
dobre wino musi mieć korek naturalny. Coraz więcej producentów używa korków silikonowych, które pozwalają winu oddychać tak samo jak przez korek naturalny. Oczywiście, w przypadku zatyczek silikonowych nie może być mowy o zepsuciu się i "korkowym" posmaku wina. Alternatywą dla korków naturalnych są:
- zatyczki szklane, metalowe
- zakrętki lub odkręcane
- kapsle (tzw. stelviny).
Frontera
Carmenere - Chile
Rocznik: 2007
Cena: 21,95 zł
Wino o owocowym charakterze, w smaku wyczuwalne śliwki, w zapachu korzenne przyprawy.
Podajemy do: makaronów, serów, risotta, jagnięciny, smażonych i grillowanych kurcząt.
Najlepsze w temperaturze: 15-20 stopni
Antares
Carmenere - Chile
Rocznik: 2006
Cena: 18,99 zł
Pachnie i smakuje dojrzałymi owocami, łatwo wyczujemy jeżyny i czarne jagody.
Podajemy do: makaronów oraz białych mięs, przede wszystkim do drobiu.
Najlepsze w temperaturze: 15-17 stopni
Frontera
Cabernet Sauvignon - Chile
Rocznik: 2007
Cena: 19,99 zł
Pachnie śliwkami i gorzką czekoladą.
Podajemy do: czerwonego mięsa, serów, pikantnych steków i makaronów z ostrymi sosami.
Najlepsze w temperaturze: 15-20 stopni
Misiones de Rengo
Reserva Carmenere - Chile
Rocznik: 2006
Cena: 34,95 zł
(nasze najdroższe wino!)
Aromat leśnych owoców, trawy i kwiatów. Pikantne w smaku.
Podajemy do: grillowanego czerwonego mięsa, makaronów z ostrymi sosami, dzikiego ptactwa.
Najlepsze w temperaturze: 20 stopni
Misiones de Rengo
Sauvignon Blanc - Chile
Rocznik: 2007
Cena: 24,95 zł
Pachnie i smakuje tropikalnymi owocami. Świetnie orzeźwia.
Podajemy do: młodych serów, sałatek z surowych warzyw, ryb, owoców morza, białych mięs, pieczonego drobiu. Doskonałe jako aperitif.
Najlepsze w temperaturze: 8-10 stopni
Jacob's Creek
Shiraz Rosé - Australia (Barossa Valley)
Rocznik: 2006
Cena: 24,95 zł
Świeże, orzeźwiające, pikantne, smakuje czerwonymi owocami.
Podajemy do: białego mięsa, drobiu, deserów, makaronów, owoców morza. Albo samo.
Najlepsze w temperaturze: podobno 12-14 stopni, ale my polecamy najwyżej 8-10.
Monte Haro
Rioja - Hiszpania
(szczepy Tempranillo i Garnacha)
Rocznik: 2005
Cena: 26,95 zł
Mocno owocowe, pachnie dojrzałymi wiśniami.
Podajemy do: czerwonych mięs, dzikiego ptactwa, serów, wędlin, pieczonego drobiu.
Najlepsze w temperaturze: 18-20 stopni.
Slavyantsi
Pinot Noir Special Reserve - Bułgaria
Rocznik: 2006
Cena: 22,95 zł
Mocny aromat wrzosu, smakuje czarną porzeczką i suszonymi śliwkami.
Podajemy do: ciężkich potraw, mięsa z grilla, dziczyzny, indyka.
Najlepsze w temperaturze: 16-18 stopni.
Rudolf Müller
Riesling Kabinett - Niemcy (Mosel-Saar-Ruwer)
Rocznik: 2006
Cena: 28,99 zł
Aromat dojrzałych jabłek, brzoskwini, cytrusów. Orzeźwiający, mineralny smak.
Podajemy do: cielęciny, owoców morza, kurczaka, pikantnej kuchni orientalnej.
Najlepsze w temperaturze: 8-10 stopni.
Oriachovitza
Merlot & Cabernet Reserve - Bułgaria
Rocznik: 2004
Cena: 20,99 zł
Aromat suszonych owoców i przypraw, w smaku: czerwone owoce, dąb, wanilia, czekolada.
Podajemy do: czerwonego mięsa, dziczyzny, dojrzałego sera, drobiu o ciemnym mięsie.
Najlepsze w temperaturze: 18-20 stopni.
Post został pochwalony 0 razy
|
|